Закрити
  • praga

  • Яким чином ми беремо участь у жертві Христа?

    Монах-капуцин Раньєро Канталамесса, проповідник Папського дому, прочитав другу зі своїх великопісних проповідей у присутності Папи і працівників Римської курії. Її тема, як і тема інших проповідей о. Раньєро в останні місяці, була продиктована Роком Священика, який відзначається нині в Церкві.

    «Щоб бути священиком «на зразок Христа», пресвітер повинен приносити в жертву себе самого, – сказав Папський проповідник. – Христа, як Священика, відрізняє від священиків Старого Завіту та священиків будь-яких інших культів те, що Він приносить у жертву не «щось», але Себе Самого. Тому й пресвітер Церкви представляє у вівтаря не тільки Ісуса-Першосвященика, але й Ісуса-«Першожертву», причому одне невіддільне від іншого. Іншими словами, він не може задовільнитися символічним принесенням Христа в жертву Отцеві під виглядом хліба і вина, він також повинен принести в жертву Отцеві себе самого разом з Христом ».

    Далі отець Раньєро поділився особистим переживанням цієї жертви: «Як священик, поставлений на служіння Церквою, я вимовляю слова освячення « in persona Christi»; я вірю, що силою Святого Духа ці слова перевтілюють хліб в Тіло Христове, а вино – в Його Кров. У той самий час, як член Тіла Христового [Церкви], я бачу перед собою братів у Христі, або, якщо я служу один, думаю про них – про тих, кому я покликаний служити протягом усього дня, і, звертаючись до них , подумки повторюю слідом за Ісусом: «Брати і сестри, беріть і їжте з цього всі, це є Тіло Моє; беріть, пийте, це є Кров Моя …»

    Далі проповідник пояснив, чому необхідно саме спільне принесення Христа і Його Церкви.

    «Жертва священика і всієї Церкви без Жертви Ісуса не була б ані святою, ані бажаною Богові, оскільки ми – всього лише слабкі грішники. Але й Жертва Ісуса без жертви Тіла Його, яким є Церква, також була б і неповна, і недостатня. Не тому, що Жертви Ісуса недостатньо, щоб забезпечитиСпасіння, але тому, що нам необхідно сприйняти і зробити своїм дароване ним Спасіння. У цьому сенсі Церква разом з апостолом Павлом може стверджувати: «я доповнюю на моїм тілі те, чого ще бракує скорботам Христовим для Його Тіло, що ним є Церква».

    Сказане можна пояснити таким прикладом. Уявімо собі, що в сім’ї є син-первісток, безмежно відданий батькові. Він хоче зробити батьку подарунок на день народження. Але, перш ніж вручити подарунок, він, потайки від батька, просить своїх молодших братів і сестер поставити свій підпис на подарунок. Батько отримає цей подарунок як би від усіх своїх дітей, як знак поваги і любові їх усіх, хоча насправді подарунок купив один тільки старший син.

    Так і Ісус шанує і любить Небесного Отця. І Він бажає щодня аж до кінця світу, дарувати Йому найдорожче, що має – власне життя. Під час Меси Він запрошує всіх своїх братів і сестер розписатися на цьому подарунку, так, щоб він був доставлений до Бога в якості дару від всіх Його дітей. Але насправді ми знаємо, що тільки Він один заплатив за подарунок його ціну. І знаємо, що це була за ціна!»

    Далі о. Раньєро підкреслив, що світські також покликані приносити себе в жертву разом з Христом під час Меси.

    «Давайте уявімо собі, що могли б мати на увазі світські, якщо б вони в момент перевтілення тихенько, про себе, виголосили слова: «прийміть, і їжте, це є тіло моє; прийміть, пийте, це є кров моя …»? Мати сімейства служить свою Службу Божу, коли вона повертається додому і приступає до домашніх клопотів, які складаються з тисячі дрібниць. Те, що вона робить, аж ніяк не є нікчемним: це – її Євхаристія разом з Ісусом! Сестра-монахиня також повторює в своєму серці в момент перевтілення: «прийміть, і їжте…», і втілює свої слова в життя, займаючись повсякденною працею: доглядом за дітьми, хворими, людьми похилого віку … Євхаристія «уприсутнюється» в її робочий день, а її робочий день стає продовженням Євхаристії «.

    Папський проповідник закликав особливим чином засвоїти цю істину дві категорії людей: тих, хто працює і молодь.

    «Ми вчимо трудівників-християн приносити під час Меси в жертву своє тіло і свою кров, тобто свій час, свій піт і важку працю. Тим самим праця розуміється не вузько, як в марксизмі, де вона служить лише засобом виробництва продукції. Праця скоріше стає формою освячення ».

    Так само і молоді люди особливим чином покликані принести в жертву самих себе під час Меси.

    «Нам потрібно було б усвідомити одну річ, – продовжив о. Раньєро: що сучасні юнаки і дівчата хочуть отримати від життя? Тіло, ніщо інше, як тіло … Але у сприйнятті світу тіло є інструментом задоволення і експлуатації, чимось таким, що можна продати, поки воно є молодим та привабливим, і що слід викинути на смітник разом з людиною, його носієм, коли воно втратить товарний вигляд. Особливо це стосується жіночого тіла, який остаточно перетворився на товар споживання.

    Ось тому ми вчимо юнаків та дівчат повторювати в момент перевтілення: «прийміть, їжте, це є тіло моє, що за вас віддається …» Тим самим тіло освячується, стає чимось святим і священним, його вже не можна віддати в їжу хітті або чомусь подібному, його вже не можна продавати, оскільки воно стало даром: євхаристійним даром Богові в єдності з Христом ».

    «Про це вчив апостол Павло, звертаючись до християн Коринфа: «тіло не для розпусти, але для Господа … прославляйте Бога в тілі своєму»», – сказав на закінчення о. Раньєро.

    За матеріалами: sibcatholic.ru

    CREDO
    При цитуванні або використанні будь-яких матеріалів гіперпосилання на CREDO обов'язкове.


    Будь ласка, проголосуйте за цю статтю:
    Середня оцінка: 4.33, Проголосувало: 6
    Loading ... Loading ...
    Теґи:,

    CREDO — сайт і часопис для читачів, які хочуть жити свідомою вірою. Якщо Вам подобається те, що ми робимо, долучайтеся до збору коштів для праці редакції. Ми цінуємо кожен внесок!
    Сподобався матеріал? Підтримайте нас фінансово
    Слідкуйте за оновленнями CREDO в улюбленій соцмережі!
    Ми є в Фейсбуці, ВК та Твіттері.
    Підпишіться на розсилку
    А тут можна замовити наші футболки
    Поділитись:

    Читайте також

    Думки, висловлені користувачами сайту в коментарях, не відображають позицію редакції.
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити редакцію.

    Система Orphus